JURNALUL UNUI MURIBUND CARE TRAIESTE INCA

dan constantin goldis

Strabunicii mei s-au stins din viata la virsta de 70 de ani. Bunicii mei au trait 80. Tatal meu a murit la 90 de ani, iar mama mea are 95 de ani si este inca in viata.  Teoretic, in familia mea fiecare generatie a trait cu 10 ani mai mult decit precedenta. Am o mostenire ereditara de invidiat. Conform acestui principiu de baza eu ar trebui sa traiesc 100 de ani. Intrebarea care ma framinta insa este: Se aplica acesta regula in cazul meu ? 

          M-am gindit mult si am gasit raspunsul. Raspunsul este „ NU ”. Nu voi avea sansa sa traiesc 100 de ani, fiindca timp de 70 de ani, cit am acum, mi-am batut pur si simplu joc de organismul meu. Am fumat, am baut, am mincat mult prea bine si mult prea mult. De la adolescenta pina la batrinete am facut gramezi nenumarate de abuzuri. In tinerete, am vrut sa fiu un tip „macho” si chiar am fost un timp. Mai apoi, la vremea virstei a doua, am dorit sa traiesc bine si chiar am reusit vreo 3 decenii la rind .  Acum insa, a venit vremea scadentei si  va trebui sa platesc nesabuintele barbatiei mele tineresti.  Nota de plata este destul de piparata. Am diabet, am la activ si vreo doua operatii de cancer la vezica, stau prost cu auzul si vazul, tensiunea este mai mare decit ar trebui sa fie, am si 10 kilograme in plus. Sunt cam rablagit pentru etatea mea. Sunt ros pe dinauntru si acum puteziciunea a inceput sa iasa la suprafata. Singura mea consolare este ideea ca nu sunt singurul individ in aceasta situatie. Toti cunoscutii mei, toti oamenii de virsta mea, barbati sau femei, au fel de fel de probleme de sanatate. Poate nu chiar atit de grave ca mine, dar la fel de suparatoare. Constatarea aceasta imi alina cumva amarul cind realizez ca nefericirea mea este oarecum colectiva.

        In noptile de veghe, atunci cind stau ore intregi cu ochii in tavan, ma intreb cum as putea iesi din situatia aceasta. Exista vreo solutie miraculoasa la orizont?  Este posibil sa apara in viata mea o minune care sa ma vindece de toate bolile pe care le am? Daca as inalta rugaciuni permanente spre cer ma pot oare salva?

intrebare-rosu

          Nu am gasit raspuns la aceste intrebari. Este oarecum firesc, fiindca nu am crezut niciodata in miracole. In consecinta, ce as putea sa fac concret? Nu sunt omul care isi pune miinile pe piept si asteapta linistit obstescul sfirsit. Trebuie sa lupt, sa-mi gasesc propriile mele solutii. In fond, sunt un om care inca misca, care inca respira, care inca gindeste. Si un astfel de om trebuie sa gaseasca propriile solutii pentru supravietuire.

       Am invatat in liceu ca scopul primordial al fiecarei vietati este supravietuirea regnului, a speciei si familiei din care face parte. In consecinta, eu, omul, vietatea cea mai complexa din regn, am datoria sa fac tot ce pot pentru a supravietui. Nu trebuie sa ma las doborit de necazuri, nu trebuie sa fiu invins de boli, nu trebuie sa abandonez nicio lupta dificila, chiar daca sansele de a cistiga sunt foarte mici. Trebuie sa imi construiesc o mentalitate  de supravietuitor. Trebuie sa invat acum la batrinete cum sa ma descurc singur, trebuie sa nu astept nimic de la nimeni sau sa visez la ajutorul pe care mi-l poate oferi  societatea sau statul. Daca ajutorul va veni de la societate va fi bine primit. Dar daca nu va veni voi fi dezamagit. Si fiindca nu vreau sa fiu dezamagit in viitor, nu ma voi amagi in prezent cu promisiuni desarte. Un lucru este clarSingurul om pe care ma pot baza sunt chiar EU. In tot ce voi face de acum inainte voi tine seama de principiul acesta!

            Observ ca in viata mea a venit acea vreme in care as dori sa renunt la tot ceea ce este vechi, sa las in urma trecutul si sa incep o existenta noua, fara conditionari sociale. Este destul de ciudat sa ai dorinta aceasta la 70 de ani, dar mai bine mai tirziu decit niciodata. Din momentul de fata, nu mai am timp de chestii marunte, nu mai am vreme de evenimente de convenienta, nu mai am chef sa respect voiinta unuia sau altuia. Suna cam egoist, dar imi pare rau. Situatia in care ma aflu nu imi permite sa fiu altfel. Am facut pina acum tot ce mi s-a impus sa fac. Am muncit 38 de ani ca sa imi indeplinesc  datoria fata de familie, societate si natura. Am crescut doi copii, am inaltat o casa, am sadit citiva pomi. Mi-am indeplinit oarecum cele trei sarcini traditionale. Acum  a venit vremea sa ma ocup de mine, sa-mi  fac datoria fata de mine. Si sa asez pe primul loc obiectivul meu primordial: supravietuirea mea ca individ. O perioada cit mai lunga. Poate nu chiar 100 de ani, dar peste 90.

Circula de un timp si se gaseste si acum pe internet povestea lui  Kim Ung-Yong, coreeanul cu cel mai mare IQ de pe mapamond. Dupa o copilarie in care a uimit o lume intreaga cu performantele sale cognitive, dupa o adolescenta fabuloasa in care a urmat simultan mai multe facultati, dupa ce a fost angajat la NASA pentru capacitatile sale profesionale, coreeanul  Kim Ung-Yong s-a retras subit din viata publica si s-a multumit cu o simpla activitate de profesor universitar. Toata lumea a fost surprinsa, nimeni nu a inteles cum un individ, aflat in culmea gloriei sale internationale, a renuntat la un statut grandios si s-a marginit cu un post oarecum comun. In singurul interviu din viata pe care l-a acordat unui cotidian coreean, el a marturisit: „Am fost  acolo sus unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. Este pustiu. Întorceți-vă la lucrurile simple”.

Daca cel mai inteligent om de pe pamint a spus ca acolo sus nu este nimic,  ca intre nori este doar un pustiu si ca nu exista nicio fericire daca esti in virful piramidei ar trebui sa ii dau crezare. Ar trebui sa-i ascult sfatul si sa ma intorc la lucrurile simple, sa renunt la obiceiurile daunatoare care mi-au jalonat viata, sa-mi fac curatenie completa in casa, in minte, in viata.  

Care sunt acele lucruri simple si la ce lucruri trebuie sa renunt? Nu stiam cum sa incep. Dupa ce m-am gindit un timp, am ajuns la concluzia ca trebuie sa-mi fac o lista. Asa cum a fost lista de cumparaturi cu care am mers la piata pina acum sau cum a fost lista cu obiecte personale pe care le bagam in bagaj cind plecam in delegatie. Numai ca pe noua lista nu se vor gasi tomate si castraveti sau maieuri si ciorapi. aceasta lista va fi o lista de activitati.

Am conceput lista pe doua coloane. Pe coloana din stinga am trecut toate activitatile pe care trebuie sa le fac pentru indeplinirea obiectivului meu primordial (acela de a trai cit mai mult), iar pe coloana din dreapta toate actiunile si obiceiurile nocive care ma pot impiedica in indeplinirea obiectivului ( fumat, baut, sedentarism, neglijarea sanatatii, etc). Cu cit avansam mai mult in insiruirea activitatilor pe cele doua coloane, mi-am dat seama ca acestea vor trebui ordonate cronologic pe o axa temporala zilnica, saptaminala si lunara, ca va trebui sa le aloc timpul fizic necesar pentru executie si sa le stabilesc si un buget financiar.

Incet-incet, lista mea cu doua coloane a devenit un plan. Un plan mai mare in care puteam planifica toate activitatile viitoare, puteam inregistra toate informatiile relevante si puteam aprecia la sfirsitul unei perioade eficienta actiunilor finalizate. Am ajuns astfel la un plan model Gantt care imi permitea sa iau deciziile cele mai chibzuite pe baza unor informatii precise. Poate acum cind ati aflat cum am conceput acest plan, vi se va parea ca a fost o munca sisifica. Da, a fost o munca grea, dar a fost o munca utila. Fiindca mi-am dat seama ca acesta este un plan pe baza caruia se va desfasura intreaga mea viata viitoare. Marele avantaj al planului Gantt este ca documentul se poate  modifica, se poate ajusta, se poate imbogati ori de cite ori autorul gaseste de cuviinta. S-ar putea sa aduc multe modificari la acest plan pina la sfirsitul vietii, mai ales atunci cind ma vor lasa puterile fizice, dar deocamdata sunt hotarit sa il folosesc in structura actuala, in fiecare zi.

          Am hotarit ca acest document sa poarte titlul de „Plan de rezilienta personala”.  Rezilienta este un termen la moda.  Conform DEX-ului „rezilienta” este capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc. Cum noi traim in momentul de fata o gramada de socuri, am considerat ca termenul se potriveste foarte bine pentru supravietuirea unui individ in multimea aceasta de crize sanitare, energetice, economice, climatice si alimentare.

     Fiindca este un program pilot l-am elaborat numai la nivel de luna, urmind ca in anii care vin sa il perfectionez. Sau sa il perfectionam impreuna… Planul meu Gantt, in faza incipienta, poate fi descarcat prin tastarea linkului de mai jos:

PLAN REZILIENTA

Atentie! Din cauza dimensiunilor sale, planul de rezilienta, nu se poate vizualiza pe ecranul telefoanelor mobile.

     Tu, cititorule, ai tot dreptul sa il critici. Descarca-l, analizeaza-l lectureaza si textele explicative si daca consideri ca ai solutii punctuale mai bune, trimite-mi o propunere. Orice sugestie este binevenita, orice propunere poate fi aplicata. Mai ales daca vine de la o femeie. Eu sunt barbat, cunosc problemele barbatilor, dar nu prea am habar de problemele cu care se confrunta femeile la virsta noastra. Totul este flexibil. Si convingerea mea este ca daca la un astfel de proiect lucreaza mai multe creiere  va fi mai bun decit cel elaborat de un singur individ.

Activitatile vor fi descrise pe capitole mai scurte sau mai lungi. Daca pur si simplu nu va intereseaza un capitol sau o activitate din subcapitol nu cititi! Lecturati doar continutul ca vi se pare util.  Draga cititorule, in urma discutiei cu mai multe persoane am ajuns la concluzia ca  pentru a fi convingator cel mai bun modul de adresare intre mine si tine este acela care se efectueaza la persoana a doua singular. In consecinta, iarta-ma  ca te  voi tutui pe tot parcursul acestui material.  Te asigur insa de tot respectul meu. 

Sa incepem asadar cu prima activitate zilnica!

Lasa-ti ochii sa se deschida singuri! Daca ai ajuns sa citesti aceste rinduri, inseamna ca ai o virsta! Daca ai virsta pe care o ai, nimic nu este urgent.  Daca nimic nu este urgent, iti recomand ca in fiecare seara, inainte de a te culca,  sa iti inchizi  celularul, sa decuplezi soneria de la usa si sa nu pui desteptatorul sa sune. Nimic nu este mai deranjant decit sa te scoale dimineata o… goarna mecanica sau electronica. Fii sigur ca daca, la prima ora a diminetii, cineva suna la usa sau la telefon iti va da o veste proasta: fie ca a murit cineva in accident, fie ca a intrat o cunostiinta in coma, fie ca este o inundatie in bloc si tot asa mai departe. O astfel de informatie venita pe nepusa masa iti va strica dispozitia pe intreaga zi. In consecinta, amina primirea informatiilor nedorite.  Oricum nu poti face mare lucru. Nu poti invia accidentatul, nu poti scoate din coma bolnavul si nu esti instalator ca sa opresti inundatia aparuta la vecinul de pe scara. Incearca sa eviti orice eveniment care ti-ar putea tulbura somnul, fiindca odihna, la virsta noastra  este un element important al vietii.

Nu te grabi sa cobori rapid din pat. Ramii in caldura lui, doua trei minute,  atit cit iti permite vezica. In aceste minute, priveste in tavan, priveste peretii, admira persoana care a dormit linga tine. Daca exista. Daca nu exista, gindeste-te la ea. Fii multumit ca te vegheaza de undeva, de acolo de sus. Dar fii fericit cu adevarat ca ai apucat sa te trezesti in aceasta dimineata. Nu toti oamenii din lume au sansa ta. Astazi, de pilda, vreo 150.000 de oameni de pe intregul mapamond nu s-au mai trezit, si-au continuat somnul noptii cu somnul de veci. Multumeste-i lui Dumnezeu ca nu esti printre ei!

Reveriile acestea cu ochii deschisi se termina in doua- trei minute, fiindca mai    mult nu te lasa vezica. Asadar, rezolva problema fiziologica si fiindca corpul tau a eliminat  lichidul folosit in procesul metabolic din noaptea trecuta, refa-i urgent echilibrul electrolitic. Bea un pahar cu apa!  Apa are rol depurativ pentru toxinele din sânge, facilitează creșterea ratei de regenerare celulară, accelerează metabolismul, purifică colonul… In general, acesta apa trebuie sa fie apa plata, dar poate fi si apa simpla de la robinet. Specialistii sustin ca sucurile carbogazoase baute dimineata iti fac rau. Chiar și cele dietetice, cu înlocuitori care substituie zahărul, cresc riscul cardiovascular, neurologic, de diabet zaharat.

Se stie ca apa simpla accelerează absorbția nutrienților. Exista persoane care au un deficit de magneziu, calciu sau potasiu in corp si care pe timpul noptii sunt trezite de diferite crampe musculare, localizate la muschii picioarelor. Acesti carcei produc dureri insemnate si strica linistea somnului. Foarte multi din cei care sunt treziti astfel in miez de noapte nu mai pot adormi pina dimineata. Daca stii ca ai o asemenea deficienta este bine sa insotesti paharul de apa cu un supliment de vitamine pe baza de magneziu, potasiu si vitamina B6. Cheltuiala nu este prea mare, o pastila sau un plic costa in jur de 50 de bani, o suma pe care si-o poate permite oricine.

Un pahar de apa are 250 de ml. Un om trebuie sa bea cel putin doi litri de lichide intr-o zi. Tu, daca vrei sa traiesti 100 de ani, va trebui sa bei cantitatea aceasta. Hidratarea la virsta noastra este extrem de importanta. Nu stiu cit de dificila este aceasta sarcina pentru femei, dar noi barbatii daca bem deseara o bere, rezolvam si problema electrolitica si problema carceilor. Centrul setei din creierul  nostru masculin va aproba aceasta derogare si va ordona rinichilor sa-si faca treaba…

Viata fiecaruia dintre noi, incepe cu prima respiratie si se termina cu ultima. In tot acest timp, de la nastere pina la moarte, respiram de vreo 600.000.000 de ori. Eu, de pilda, la cei 70 de ani ai mei, socotind ca am respirat de 14 ori in fiecare minut, am totalizat pina acum 515.088.000 de respiratii. Tu cite ai la activ?  Cite ti-au mai ramas de facut pina la nivelul celor 600 de milioane de respiratii la care ajunge un om de 90 de ani? Si cea mai importanta intrebare este: ce poti face in viitor pentru ca ultima ta respiratie sa poarte numarul 700.000.001?  Raspunsul este foarte simplu!  Sa respiri cel mai curat aer pe care ti-l poti permite !

Cel mai curat aer din lume se gaseste undeva, pe o peninsula din Tasmania, unde nu sunt fabrici, nu sunt uzine, nu circula masini, iar vintul bate numai dinspre sud din Antarctida, continentul inghetat. Clasamentul intocmit de Agentia Europeana a Mediului atesta  faptul ca localitatile din nordul Suediei si Finlandei au aerul cel mai curat din Europa. Din exemplele prezentate se vede ca  puritatea aerului este influentata de relief, clima, vegetatie, temperatura, adica de totalitatea factorilor mediului inconjurator.

La noi in Romania, cel mai curat aer se gaseste in Muntii Carpati in statiuni cum sunt  Soveja, Baile Herculane sau Poiana Marului din Caras. Din pacate, tu nu traiesti in statiuni montane, iar, la virsta ta, nu ai nici chef si nici posibilitati sa te muti. In acest moment, tu respiri in localitatea in care traiesti si, in functie de factorii locali de mediu, ai parte de o calitate a aerului mai buna sau mai slaba. Este interesant insa faptul ca la orele diminetii, oricit ar fi de slaba calitatea aerului din orasul tau este mai buna decit calitatea aerului din … dormitorul tau. Pe timpul somnului, tu si persoana cu care ai dormit in incapere ati consumat o parte importanta de oxigen. Demonstratiile fizice sunt complicate, pornesc de la cantitatea de oxigen inspirat de o persoana si se termina cu dimensiunile camerei si volumul de aer  existent, cu sau fara… mobila. Dar iti voi explica mai clar treburile acestea cind vom dezbate aerisirea dormitorului inainte de culcare.

Ideea generala acum este sa lasi deschisa fereastra cel putin jumatate de ora. Invita oxigenul sa-ti intre pe freastra!

In momentul de fata ai suficient oxigen. Ai deschis geamul in dormitor, ai deschis si fereastra din bucatarie, poate si din alte incaperi cautind sa faci cit mai putin curent. Daca ai curte esti privilegiat. Acolo pe linga oxigen exista si vegetatie. Iar daca ai noroc de o zi cu soare poti fi fericit! Faci o baie de soare gratis! Aportul de vitamina D  adus de Soare iti va intari oasele reducind astfel riscul de fracturare a oaselor tale imbatrinite.

Cu soare sau fara soare, esentialul este ca in acest moment al zilei sa-ti dezmortesti madularele bucata cu bucata. Fa citeva exercitii fizice cu miscari mai rapide sau mai lente in functie de propriile putinte. Inclina-ti capul, roteste-ti gitul, intinde miinile si indoaie picioarele. Incearca sa vezi daca poti sa faci citeva abdomene, citeva genuflexiuni. Daca nu poti sa faci 5 indoiri de genunchi la rind, nu-i nimic! Fa numai 4 si propune-ti ca miine sa faci 5. Si poimiine 6.  Este important sa se vada progresul. Dar nu e cazul sa faci mai mult de 10, fiindca numarul de 10 este arhisuficient pentru tonificarea muschilor tai de la membrele inferioare.

Daca simti ca nu esti in stare sa faci flotari, abdomene sau alte exercitii  dificile, modereaza-ti avintul. Nu te obosi prea mult, nu te forta prea tare, la virsta ta nu trebuie sa auzi cum iti trosnesc incheieturile. S-ar putea sa te trezesti cu o febra musculara, dar febra musculara trece cel mai usor. Miine durerea va fi mai mica, iar poimiine va disparea. In consecinta, acum cind te doare nu lua aspirina sau ibuprofen,  fiindca astazi, mai precis peste jumatate de ora, vei lua medicamentele curente si nu este recomandabil sa faci exces de analgezice.

Fii moderat, dar tine minte: daca vrei sa traiesti 100 de ani ai nevoie de miscare in fiecare zi. Stii povestea aceea pe care o recita Simona Halep la televizor ca trebuie sa faci 5000 de pasi pe zi ? Fii sigur ca ii vom face impreuna pina deseara.

Termina-ti inviorarea cu exercitii de respiratie. Ai facut astfel de exercitii in liceu la orele de educatie fizica. Dar au trecut 50 de ani de atunci. Asa ca ar fi bine sa ni le reamintim. Ridica-te pe virful picioarelor, trage aer in piept,  incerca sa tii aerul in plamini 6-7 secunde si apoi, expira prelung revenind incet la pozitia normala. Repeta exercitiul acesta de 5 ori si vei constata ca te vei simti mai bine atit din punct de vedere fizic cit si psihic.

Vei intelege astfel ca trebuie sa transformi inviorarea minimala de astazi intr-o rutina zilnica. Cu timpul, vei observa ca ai obtinut beneficii importante.  In primul rind, exercitiile fizice de dimineata, asa de minimale cum sunt, te vor ajuta sa arzi  o parte din caloriile care iti prisosesc. In al doilea rind,  aerul  inspirat de tine va ajunge mai repede la plamini, oxigenul  va intra mai rapid  in singe, singele va alimenta mai bine inima si creierul.

Sa recapitulam asadar! Daca inviorarea ta de astazi a durat 10 minute se poate considera ca ai facut in jur de 1200 de pasi. Daca inviorarea a durat 15 minute echivalentul in mersul pe jos este de 1800 de pasi. In consecinta, pentru a respecta recomandarile specialistilor, ar mai trebui ca astazi sa efectuam cel putin 3800 de pasi in prima varianta si 3200 de pasi in cea de-a doua. Este mult? Nu este. Sunt convins ca reusim impreuna!

Desigur ca daca aveti ciine si locuiti la bloc tot acest program de inviorare se va inlocui cu plimbarea ciinelui. Si aceasta dureaza 15 minute, timp in care efectuezi 900 de pasi, consumul de calorii pe durata acestei activitati se reduce la jumatate fata de o inviorare minimala, dar ar trebui sa fii multumit si in acest caz fiindca  ai oferit o satisfactie deosebita unei vietuitoare dragi.

Felicitari pentru ce ai facut pina acum! In numai jumatate de ora de la desteptare ai rezolvat 3-4 lucruri esentiale.  Ti-ai revigorat corpul prin exercitii fizice, ai inmagazinat in plamini o cantitate mai mare de oxigen, ai inceput si hidratarea zilnica si, daca ai avut noroc, ai facut si o baie de soare. Ti-ai asigurat astfel o cantitate mica din vitamina D necesara oricarui organism uman, dar oricint de mic ar fi fost procentul este mai mare decit …nimic.  Ce urmeaza? Este clar: Omul are nevoie de aer, apa si… hrana.

        Se stie ca micul dejun este cea mai importantă masa a zilei. Teoretic ar trebui sa asigure energia necesara pentru activitatile fizice pentru urmatoarele 5 ore. In concluzie, fiecare senior ar trebui sa manince in functie de ceea isi planifica sa faca. Spre exemplu, daca afara ploua si TU vei sta in casa citind o carte sau urmarind programul de televizor iti recomand sa servesti o masa ceva mai frugala. Daca in schimb este soare, timp frumos si poti  lucra in gradina ori poti derula diferite alte activitati fizice consumatoare de calorii trebuie sa iti asiguri un mic dejun ceva mai bogat in glucide. Glucidele se vor transforma in glucoza si astfel iti vei asigura necesarul de energie a organismului.

Indiferent de vreme si de activitate, ideea generala este ca un senior ar trebui sa serveasca o masa bazata pe surse cit mai naturale, dar care sa contina  si vitamine, minerale, fibre, proteine și carbohidrati. In stabilirea fiecarei mese, persoana respectiva trebuie sa ia in calcul greutatea sa corporala si comorbilitatile pe care le are. Avind in vedere ca aceste 2 conditionari au aparut relativ recent si ele au devenit acum permanente, un barbat sau o femeie de virsta noastra va avea diferite greutati pentru renuntarea la vechile obisnuinte culinare si adoptarea unui nou regim alimentar.

Mie, de pilda, mi-a fost greu sa renunt la baconul prajit sau la mezelurile afumate cu care fusesem obisnuit in fiecare dimineata si acum, incerc sa ma limitez la un ou fiert, doua felii de piine prajita cu unt sau brinza topita si o cana de ceai verde sau de lapte. Am mai diversificat din cind in cind cu diferite alimente dar am urmarit cu strictete ca valoarea calorica a micului dejun sa fie mai mica de 500 de kcal.  Adevarul este ca dupa ce au trecut doua ore de la micul meu dejun sunt flamind. Pentru a scapa de aceasta senzatie, am inceput sa maninc din doua in doua ore cite un mar verde sau un castravete mare  sau pur si simplu sa beau un pahar de apa cu lamiie. In perioadele de primavara, vara si toamna, imi mai suplimentez aceste gustari  cu capsuni, cirese, caise si prune pe care le maninc in cantitatile pe care mi le permite pretul. Nu maninc asadar capsuni la 20 lei kilogramul si nici nectarine la 18, dar daca le gasesc la jumatate din aceste preturi le cumpar cu placere. O alternativa buna pentru gustarea dintre mese este rontairea unui morcov crud. Marilyn Monroe avea o silueta perfecta fiindca minca toata ziua morcovi cruzi. De altfel, la un moment dat, ajunsese sa creada despre sine ca era…iepure. Gustarea aceasta permanenta pentru actrita americana a fost valabila fiindca avea…dinti. Din pacate, multi dintre noi, nu prea mai avem la virsta noastra.

Nici eu nu pot „rontai” morcovi cruzi fiindca am o proteza in dotare, dar consum cu placere fructele sau legumele, cumparate de mine in sezonul lor, cu conditia sa fie romanesti sau in cel mai rau caz… balcanice. Nu detaliez ideea fiindca nu vreau sa fiu considerat anti-globalist si apoi „de gustibus non disputandum est” a sustinut un grec care stia limba latina.

Rezultatul concret al acestor gustari dintre mese ma satisface din doua puncte de vedere: 1, fiindca imi asigura o hidratare foarte buna a organismului si 2,  fiindca imi  elimina senzatia persistenta de foame.

Pentru pregatirea si servirea micului dejun am alocat un timp de 30 de minute, ceea ce inseamna un dejun servit linistit, cu savurarea fara graba a fiecarui dumicat. In luna aprilie 2022 am facut niste socoteli preliminare si am ajuns la concluzia ca pentru a asigura costul micului dejun si  a gustarilor intermediare pina la prinz am avut  nevoie de un buget mediu de 10 lei pe zi. Sunt curios care va fi suma cheltuita de mine pentru un mic dejun in luna aprile 2023.

Dupa ce ai servit acest mic dejun linistit, fără distrageri de atenție, ar trebui sa iei medicamentele!     O persoana aflata la virsta noastra are de obicei o multime de boli mai usoare sau mai grave. Si, bineinteles, ca are si o gramada de medicamente care trebuie luate curent. Majoritatea prescriptiilor medicale sustin ca aceste medicamente sa fie luate odata sau dupa masa de dimineata. Tu ai toate medicamentele curente rinduite frumos intr-un organizator saptaminal cu partile zilei mentionate pe caseta asa ca aceasta activitate dureaza in jur de doua minute.

Bineinteles, ca medicamentele se iau cu apa! Daca dimineata ai baut 250 de mililitri de apa, la micul dejun 200-250 de mililitri de ceai sau lapte si acum mai bei 250 de mililitri de apa plata, ai totalizat pina acum, la ora aceasta, in jur de  750 de mililitri de lichide.

Si fiindca suntem la capitolul de sanatate, vei face in minutele urmatoare toate masuratorile medicale pe care le poti face singur acasa: tensiune, greutate, oxigen, glicemie. Desigur ca trebuie sa ai aparatele si probabil le ai. Daca nu le ai, cumpara-le si foloseste-le in fiecare zi! Orice investitie financiara in sanatatea ta merita…toti banii.

         Iti pun niste intrebari simple la care te rog sa-ti raspunzi: „ Stii cum functioneaza inima ta? Stii ce este o aorta? Cit ai tensiunea arteriala? E mare sau mica? Cit ai colesterolul ? Ce este o placa de aterom?”

inima

  Fii sincer cu tine! Recunoaste ca nu stii sa raspunzi la toate intrebarile.  Nu meriti nota de trecere la examenul acesta,  fiindca nu stii mai nimic despre organul care te tine in viata. Dar nu te condamn. Nu am dreptul sa te judec, fiindca nici eu nu stiam mare lucru  acum citiva ani. Daca ma intreba cineva acum 5 ani cum stau cu inima, ii raspundeam ca functioneaza ca o pompa obisnuita cum este pompa de benzina de la masina sau pompa de apa de la centrala de gaz. Despre aorta credeam ca este o teava, un fel de conducta prin care circula singele, tensiunea e o presiune cum este cea atmosferica, dar are doua valori, una mai mare, alta mai mica, colesterolul e si el de doua feluri, bun si rau, dar  nu stiam de ce colesterolul bun este bun si colesterolul rau este rau. De placa de aterom nici nu auzisem pina atunci.

        La vremea aceea eram foarte multumit de mine. Stiam ce dimensiune are Calea Lactee, care sunt capitalele lumii, cum a fost cu Brexitul, cine era Trump, citi ani avea Merkel, cu ce se ocupa Basescu si Udrea, unde era Dragnea si cit avea de ispasit, stiam si despre Bercea Mondialul, Bianca Dragusanu si Ana Maria Prodan, sex-simbolul fotbalului romanesc. Eram la curent cu toate noutatile si puteam sa raspund la orice intrebare pusa de cineva intr-o societate eterogena.  

      Acum, cind rememorez momentele traite in mediile sociale pe care le frecventam, sunt foarte sigur ca niciodata, absolut niciodata, nimeni nu m-a intrebat ce este o placa de aterom. Nu a existat niciun curios pe tema aceasta. Adevarul este ca oamenii simpli banuiesc ca este o chestie medicala, dar medicina e complicata, trebuie facultate sa o intelegi, facultatea e lunga, rezidentiatul asisderea, toti muritorii de rind isi dau seama cit de dificila este disciplina aceasta. Pentru cetateanul zilelor noastre este mult mai simplu si mult mai „cool” sa stie citi copii are Guta si cite operatii estetice a facut  Bianca.  De fapt, asa gindeam si eu la vremea aceea…  

        Dar lucrurile s-au schimbat intre timp. In urma cu 3 ani mi-a murit sotia. In patru zile. Am dus-o la spital marti dupa amiaza cu pneumonie, joi se simtea bine, dar vineri dimineata s-a stins. Decesul ei m-a trasnit in moalele capului. Si pe mine si pe fetele mele. Nu intelegeam cum s-a putut intimpla asa ceva. Nu primisesem niciun preaviz, nu se semnalase nici o alerta de pericol. Cu o saptamina in urma, scumpa mea sotie si iubita lor mama  pregatise o masa imbelsugata de Pasti si tot timpul cit a muncit fusese vioaie, sprintena si surizatoare,  Toti eram bucurosi de intilnire, dar cea mai fericita era ea fiindca reusise sa adune intreaga familie in jurul ei. A fost insa pentru ultima data. Fiindca in vinerea urmatoare…

          Dupa autopsie, cind mi s-a inminat certificatul constatator al mortii, medicul legist mi-a spus ca decesul a survenit datorita faptului ca inima nu a avut un debit corespunzator de singe, ca arterele aveau in interiorul lor placi consistente de aterom, ca din cauza pneumoniei plaminii furnizasera un singe insuficient oxigenat si asa mai departe. Concluzia a fost ca niciuna din cauzele aceste nu era considerata fatala, dar toate, la un loc, actionind simultan si in timp scurt, au determinat acest deznodamint. Eu ascultam medicul si nu pricepeam nimic din ce spunea. Nu intelegeam procesul. Sunt o persoana cu studii tehnice, cu cunostiinte solide din toate domeniile energetice, incepind cu fizica electromagnetica si structura micului atom si terminind cu functionarea aparatelor electrice si a motoarelor cu ardere interna. Cu toate acestea, in timp ce medicul vorbea, eu constatam ca habar nu aveam de modul in care functioneaza motorul din corpul uman.

                  Nu am scris aceste rinduri ca sa te invat pe tine, cititorule, cum iti functioneaza inima. Poti afla de pe internet intregul proces, poti afla singur raspunsurile pe care nu le stiai la intrebarile pe care le-am pus la inceput.

     Am scris aceste rinduri pentru a te convinge ca trebuie sa acorzi mai multa atentie inimii tale. Si  sa o pretuiesti cum se cuvine. Mult mai mult decit ai pretuit-o pina acum. Nu uita: viata ta depinde de ea!

        De cind mi-a murit sotia, eu am inceput sa-mi masor tensiunea. Intii am facut-o lunar, apoi saptaminal, acum o fac zilnic. Mi-am facut si vreo 2 EKG intre timp. Dupa ce le-au studiat, medicii mi-au spus ca nu am probleme deosebite cu aritmiile, fluxul de singe ori cu pericolul aparitiei unei pericardii.    Dar, la aceasta ora, eu am  tensiunea in mod curent 150-160 cea mare si 80-85 cea mica. In baza acestor rezultate, sunt considerat un individ cu hipertensiune arteriala in stadiul Unu si aceasta evaluare m-a pus pe ginduri. Este adevarat ca am aproape 70 de ani si ca tensiunea creste cu virsta, dar oare n-ar trebui sa incep un tratament profesionist ca sa-mi scada aceste valori? Va trebui sa merg curind la un cardiolog.  Poate ca si tu ar trebui sa faci aceasta vizita? Masoara-ti tensiunea sa vezi cum stai! Si daca stai la fel de prost ca mine ia masuri. Analizeaza, de pilda, ce masuri preventive am luat eu in ultima vreme si decide daca le poti adopta si tu. Iata-le, prezentate succint:

  • am redus consumul de sare, deoarece in cazul nostru al seniorilor, organismul elimina cu dificultate sodiul;
  • nu mai consum covrigei, cipsuri, sticksuri, alune, pufuleti si floricele de porumb, desi, in trecut, eram un fan inrait al acestor produse;
  • citesc din ce in ce mai des etichetele nutritionale de pe produsele cumparate si am inceput sa ma feresc de cele cu multe grasimi si proteine;
  • consum mai multe produse lactate pentru a-mi creste nivelul de calciu din organism;
  • maninc mai multe fructe si legume, dar aleg indeosebi merele, bananele, capsunii, zmeura, vinetele, legumele cu frunze verzi, spanacul, urzicile, usturoiul, pepenii verzi  fiindca toate aceste fructe si legume au un continut ridicat de potasiu, magneziu si calciu;
  • as vrea sa maninc curent si peste, dar o fac mai rar, fiindca este tot mai greu sa gasesti un crap proaspat, in vreme ce pastravul, stiuca si somonul sunt destul de scumpe;

Iarta-ma daca te-am plictisit cu problemele mele, dar am incercat din tot sufletul sa intelegi cit de importanta este inima ta. Sfatul meu este sa-ti masori tensiunea inainte de micul dejun si sa o treci in patratica rezervata zilei din planul de rezilienta. Vei constata pe cont propriu daca ai nevoie sau nu de o consultatie urgenta la medicul cardiolog.  Tine minte, obiectivul tau final este ca inima ta sa bata pina la 100 de ani. Stii  de cite ori a batut inima ta pina acum? Sigur ca nu stii. De exemplu, daca ai in prezent 65 de ani, inima ta a batut pina acum de 2.300.000.000 de ori. Actioneaza in asa fel incit, pina la sfirsitul vietii inima ta sa mai bata de un miliard de ori.

 Am ajuns la un subiect sensibil! Fiecare barbat responsabil, dar mai ales fiecare femeie in virsta isi va pune destul de des o intrebare : „Care este greutatea ideala pentru inaltimea, sexul si virsta mea?”

   Sunt mai multe raspunsuri posibile la acesta intrebare, fiindca exista mai multe formule de calcul a greutatii ideale, unele mai complexe, altele mai simple. Cea mai simpla formula este urmatoarea:

             Greutatea ideala (kg) = înaltimea (cm) – 100

Eu, de pilda, am inaltimea de 174 de centimetri si greutatea de 92 de kilograme. Daca folosesc formula de mai sus ajung la concluzia ca am 18 kilograme in plus. Pe mine insa ma nemultumeste aceasta formula, fiindca nu tine seama  nici de sex si nici de virsta. In consecinta, am cautat  o formula de calcul in care  atit sexul, cit si virsta sa fie luate in considerare. Astfel am gasit formulă Lorenz care are o formula matematica pentru barbati si alta pentru femei. Acestea sunt:

  • Bărbați: Greutatea ideală (kg)= Înălțimea (cm) –100 -(Înălțimea (cm)– 150)/4 +(Vârstă (ani)- 20)/4
  • Femei: Greutatea ideală (kg)= Înălțimea (cm) –100 -(Înălțimea (cm)– 150)/2,5 +(Vârstă (ani)-20)/6

          Pentru a afla acum care este greutatea mea ideala, am rezolvat intii cele 2 paranteze (la prima rezultatul este 6, la a doua 12,5) si am facut socoteala finala: Greutatea ideala este 174-100-6+12,5= 80,5 kg. Este un rezultat mai acceptabil, trebuie sa slabesc numai 11,5 kilograme, fata de 18 cum a fost in primul caz cind am folosit formula simpla.

         Pentru femei situatia este asemanatoare. Sa presupunem ca o femeie are 165 de centimetri si 70 de ani. Calculind greutatea ideala dupa prima formula rezultatul este 65 de kilograme. Calculind insa greutatea ideala cu formula Lorenz, vom observa ca greutatea ideala a acestei persoane este de numai 57,5 kilograme.

Calculeaza-ti si tu greutatea ideala in functie de inaltimea, sexul si virsta pe care o ai! Daca rezultatul obtinut este mai mic decit greutatea ta actuala, fii fericit sau fericita, fiindca nu trebuie sa faci niciun efort pentru slabire. Daca, in schimb, rezultatul obtinut este mai mare ia masuri sa ajungi la greutatea ideala!

  Nu stiu ce vei face tu, dar fiindca eu trebuie sa slabesc 11,5 kg, am luat urmatoarele masuri:

      – am stabilit un termen final al indeplinirii acestui obiectiv: 24 de luni. M-am gindit ca nu trebuie sa ma infometez acum si sa slabesc 12 kilograme intr-o singura luna; din ce am studiat pina acum, am inteles ca persoanele care tin cure de slabire, se ingrasa rapid dupa ce le sfirsesc;

       – ma cintaresc in fiecare zi si notez in planul de rezilienta rezultatul, astfel incit la sfirsitul lunii sa vad evolutia sau involutia greutatii mele personale;

       – daca nu voi reusi sa imi indeplinesc obiectivul lunar (2 kg) ma voi adresa unui nutritionist pentru crearea unui meniu personalizat in functie de  obiectivul propus dar si de comorbiditatile mele;  

 Pentru inceput, pina ajungem la dezbaterea unor meniuri personalizate iti dau un sfat:

      Fii cinstit cu tine insuti si noteaza corect in tabelul din planul de rezilienta care este greutatea ta de astazi!

      Inainte de aparitia Covid-ului, in Romania existau foarte putine persoane interesate de nivelul oxigenului din singele lor. Va marturisesc ca nici eu, personal, nu stiam mare lucru despre saturatia de oxigen. Dupa ce m-am imbolnavit insa de SARS-CoV-2, am inceput sa ma documentez. Am inteles atunci ca un nivel scazut de oxigen in singe cauzeaza cresteri de tensiune arteriala, dureri in piept, dificultati in respiratie si multe alte probleme. Fiindca am descoperit atitea lucruri alarmante, mi-am achizitionat un pulsoximetru si incepind din acea zi imi masor  nivelul de saturatie. Ar trebui ca si tu sa procedezi la fel. Este simplu! Pui oximetru pe deget si astepti 3-4 secunde pina se stabilizeaza valorile.  Daca ai 95 sau peste 95 la suta oxigen in singe este bine. Daca nu ai decit 92-93 este recomandabil sa iei citeva masuri:

             -petrece mai mult timp in aer liber, in locuri cit mai putin poluate parcuri, paduri, gradini,etc; cind ajungi in aceste medii, incearca sa faci putina miscare; chiar și o cantitate mică de exerciții fizice te va ajuta să iti îmbunătățesti capacitatea de respirație, deoarece rata de respirație crește, iar respiraţiile adânci ajută plămânii să poată absorbi mai mult oxigen;

             – bea mai multa apa; dupa cum stie toata lumea, in fiecare molecula de apa exista cite un atom de oxigen care va suplimenta cantitatea de oxigen din organismul uman cu fiecare picatura de apa ingurgitata;

             – consumati sucuri naturale; sucurile naturale sunt benefice deoarece sunt pline de vitamine și minerale pe care corpul le utilizează pentru a ajuta la absorbția oxigenului.

              – consumă alimente bogate în fier, cum ar fi carnea de pasăre, peștele, carnea rosie,  spanacul, urzicile, legumele cu frunze verzi,  deoarece astfel se poate îmbunătăți deficitul de fier, ceea ce la rândul său îmbunătățește nivelul de oxigen din sânge;

               -consuma si fructe proaspete recoltate in sezonul lor incepind cu capsunii din mai si terminind cu strugurii din octombrie;

             Daca dupa o saptamina, saturatia de oxigen in singe nu creste la cel putin 94 % va trebui sa consulti un medic specialist.

     Incep acest capitol cu o recomandare speciala din partea mea. Cumparati-va glucometru si masurati-va glicemia. In Romania sunt foarte multi bolnavi de diabet, care habar nu au ca sunt bolnavi. Eu, am dus diabetul pe picioare vreo 5 ani de zile pina cind am intrat in coma diabetica. Atunci cind l-am descoperit, am facut si analizele pentru hemoglobina glucozilata. Valoarea acestui indicator a fost atit de mare incit am inceput sa ma documentez serios in privinta diabetului. Pe masura ce am avansat in acesta documentare tirzie, mi-am dat seama ca eram bolnav de diabet de multa vreme. De-a lungul anilor, avusesem diferite simptome pe care le tratasem cu indiferenta. Mi se scorojisera coatele, erau un fel de bataturi de culoare maronie, dar mi-am spus ca principala cauza era faptul ca, la serviciu, lucram la un birou pe care imi sprijineam in permanenta miinile. Imi aparusera intre degetele de la miini niste plagi albiciose, de piele depigmentata, precum sunt cele care se fac dupa ce miinile au un contact indelung cu apa. Aveam diferite amorteli si furnicaturi in extremitatile membrelor pe care le pusesem in seama vietii sedentare. Imi crescusera diopriile in timp dar eu dadeam vina pe virsta. Si tot asa mai departe. In fond, adevarul nestiut era ca aveam un nivel prea mare de glucoza in singe.

       La Sarbatorile Pascale din 2009, la care am mincat 6 felii de tort de cea mai buna calitate, in 3 case diferite,  mi s-a declansat boala. In ziua aceea, am baut 8 litri de lichide  si nu imi puteam potoli setea. Urina era incolora si mictiunile erau continuie. Stateam mai mult la WC decit la conversatiile cu invitatii. Si incepuse sa-mi fie afectata si vederea. Nu  prea distingeam chipurile oamenilor, daca erau la mai mult de 10 metri de mine.

   A doua zi m-am dus la medic si am aflat ca aveam glicemia 488. M-am internat si mi-am facut toate analizele. Atunci am aflat adevarata mea stare de sanatate. Eram putred pe dinauntru: aveam colesterolul marit, trasaminaze nenumarate, corpi cetonici in urina si multe altele pe care nici nu le mai tin minte. In urmatoarele luni, am intrat intr-un program spartan cu Siofor, Januvia si Lantos, dieta fara carbohidrati si piine cintarita cu balanta de bijutier.

     Au trecut 13 ani de atunci si eu mai sunt inca in viata. Nu mai rivnesc la prajituri, la inghetata de cacao, la franzela calda pe care o mincam in zece minute. Cafeaua o beau cu zaharina, consum mai multe legume si fructe si precum ziceam mai sus aastazi citesc si ce scrie pe etichetele alimentelor procesate.

   Vreau insa sa va dezvalui un paradox. Pentru mine acea coma diabetica a fost o sansa pentru  faptul ca atunci am realizat cit de slabit era organismul meu. Din toate punctele de vedere. Daca nu mincam cele 6 felii de tort, poate ca nu descopeream ca sunt diabetic si nu descopeream nici ca am atitia indicatori sanitari depasiti. De atunci am inceput sa ma tratez de toate bolile si incet incet mi-am mai revenit. Astazi toti indicatorii mei sanitari sunt mai buni decit acum 15 ani de zile, cind aveam doar 55 de ani.  

     Eu nu te oblig sa-ti masori glicemia. Poti sa faci ce crezi cu viata ta!  Iti doresc insa sa nu traiesti emotiile pe care le-am trait eu si nici restictiile pe care am fost nevoit sa le accept.

………………………………………………………………………………………………………….

Acum, dupa ce ti-ai masurat tensiunea, greutatea, oxigenul si glicemia vei constata ca trebuie sa iei anumite masuri in functie de indicatorii gasiti. Probabil ca va trebui sa mergi la anumiti doctori, posibil sa ti se recomande anumite medicamente, s-ar putea sa fie necesare si diverse tratamente… Procedeaza asa cum spun medicii, dar nu uita un lucru pe care o sa ti-l recit in permanenta in paginile urmatoare: cel mai bun asistent medical din lume esti chiar TU si cel mai bun farmacist din lume este NATURA.

Pentru a avea o viață ordonată trebuie să trăiești într-un mediu ordonat, așa că a unsprezecea activitate pe care trebuie sa o faci zilnic este sa pui in ordine spațiul în care locuiești. Nu pot fi profesor la disciplina aceasta. Tu esti mai pregatit decit mine. Eu, traind singur intr-o locuinta cu mai multe camere, nu fac prea multa curatenie, nu aspir, nu sterg praful, nu aerisesc pe balcon asternuturile de pat. Ma limitez la a matura, a duce gunoiul si a face patul. Din cind in cind, nu intotdeauna. Tu faci ce consideri ca este necesar si iti promit ca nu voi comenta de loc.

      Vreau insa sa mentionez un lucru important. In ultimi ani, de cind mi-a decedat sotia, am hotarit sa adopt un stil de viata minimalist. In consecinta, am facut cadou toate bibelourile din casa, am aruncat la gunoi zeci de camasi, tricouri si sacouri cu care nu m-am imbracat niciodata in ultimii 5 ani, am indepartat o gramada de carpete de pe jos care ma impiedicau la maturat, am dat jos perdelele din tesaturi si rulourile de plastic. Inainte de a spala cu masina, mai sortez din lucrurile vechi si decolorate si astfel umplu sacul de gunoi. La bucatarie toata vesela si tacimurile achizitionate de sotia mea de-a lungul vietii stau inchise intr-un dulap. In bucatarie, pe uscatorul de la chiuveta se gaseste o farfurie adinca, una intinsa, o lingura, o furculita,  un cutit si o lingurita. Mai am in uz vreo doua oale, o cratita si o tigaie. M-am obisnuit asa. La mine dereticatul prin casa si curatenia la bucatarie dureaza foarte putin.   

    Nici dus nu fac in fiecare zi. Nu prea ma murdaresc pe timp de iarna. Restul igienei zilnice il fac la chiuveta si dureaza 5 minute. Atit cit dura si seria la spalator, cind am fost soldat in armata. Cind ma barbieresc stau 8 minute la baie,dar nu ma rad in fiecare zi.  

     Fiica mea care actualmente este in Germania, cind era adolescenta facea doua dusuri pe zi. Cealalta fiica, actualmente in Romania, cind era mica se imbaia zilnic in cada. Le poreclisem atunci, Lebada1 si Lebada 2 si socoteam la sfirsit de luna citi metri cubi de apa si de gaz au consumat. Pe vremea aceea insa si apa si gazul erau ieftine.  Suportam usor  obisnuintele lor igienice, dar astazi , daca as fi in aceeasi situatie ca si atunci, mi-ar fi   imposibil. Cind vad care este actualul pret al gazelor, ma gindesc ca ar trebui sa-mi impun niste restrictii, sa inchid 3 calorifere din  cele 7 existente, sa scad temperatura debitata de centrala termica de la 50 grade Celsius la 40. Ma supara foarte mult ideea de restrictie, de limitare la anumite valori, fiindca orice masura de acest gen imi va afecta calitatea vietii, a nivelului de trai. Este pacat ca un pensionar, dupa atitia ani de munca, sa aibe o calitate a vietii scazuta, fiindca niste conducatori mondiali, europeni si nationali, nu sunt in stare sa asigure o viata linistita pentru parintii si bunicii lor.  Dar sa lasam politica si sa ne intoarcem la ceea ce trebuie sa fac eu impreuna cu tine. Obiectivul nistru este sa supravietuim pina la 90-100 de ani, cel putin. Ne vom razbuna astfel pe conducatorii nostri obligindu-i sa ne plateasca pensia o perioada cit mai lunga.  

        Exista o superstitie transmisa din generatie in generatie de batrini. Aceasta spune că nu trebuie să duci gunoiul noaptea, fiindca îți arunci norocul la tomberon si in viitor nu vei mai avea noroc la bani. Am purtat o discutie pe tema aceasta cu niste gunoieri. Nu stiau prea mare lucru despre superstitiile populare, dar am constatat ca sunt mari specialisti in aprecierea calitatii vietii. In trei-patru secunde cit dureaza ridicarea gunoiului de la un bloc, ei isi pot da seama de nivelul de trai al locatarilor. Daca tomberonul maro este greu, in blocul respectiv traiesc multi pensionari care maninca varza, cartofi, supe de oase si astfel gunoiul lor e plin de coji de cartofi, cotoare de varza si mere, resturi de radacinoase si oase, multe oase mari si grele. Daca tomberonul galben este plin doar pe jumatate este clar nivelul de trai al cartierului respectiv este redus. In schimb exista zone, in care situatia este exact invers. Tomberoanele galbene sunt pline de hirtii si ambalaje, cutii de pizza, caserole, doze de suc si bere, iar tomberoanele cafenii sunt aproape goale.  Gunoierii pot aprecia imediat ca nivelul de trai al cetatenilor din acea zona este mai ridicat, in blocurile respective locuiesc oameni care nu prea gatesc, cumpara multe produse semi-preparate, comanda mincare la catering sau pur si simplu servesc masa in oras.

    Sa lasam insa filozofia de tomberon si sa ne intoarcem la problemele noastre.

           De la desteptare si pina in acest moment ai indeplinit doisprezece activitati individuale. In cazul in care exista un partener de viata care traieste in aceeasi locuinta cu tine, activitatile acestea individuale sunt mai simplu si mai usor de indeplinit. Spre exemplu, unul poate deretica prin casa in timp ce celalalt pregateste micul dejun. Timpul se reduce si eficienta  cuplului creste.

   va urma 

Lasă un comentariu